Basis – Tagliatelle

Written by GeekeBohms

Ik ben er achter gekomen dat het zelf maken van pasta enorm rustgevend is. Het kan bijna niet fout gaan en het is een prachtig proces om te zien.

Daarnaast kun je er ook nog is je hart helemaal de vrije loop laten gaan. Kruiden, kleuren, vormen. De wereld is van jou! En hoewel het natuurlijk het allerlekkerst is om gewoon de pasta direct te koken en op te eten, is het ook erg goed mogelijk om de pasta in te vriezen voor later. Het enige waar je dan even op moet letten is dat je niets bovenop de pasta legt (tot het bevroren is), omdat anders de pasta een grote homp wordt, in plaats van prachtige slierten.

Snijd de basilicum fijn.

Maak een kuil in de bloem en voeg hier de eieren, olijfolie, kruiden en een snuf zout aan toe.

Mix het met een vork tot een plakkerig deeg.

Kneed dan verder met de hand.

Tot het er zo uit ziet. Leg het deeg dan in een kom met een doek er overheen om 30 minuten te rusten.

Snijd het deeg in vieren en rol het stuk voor stuk uit tot langwerpige lange, bijna doorzichtige lappen. Let er op dat je genoeg bloem gebruikt zodat het niet aan het aanrecht (of straks zichzelf) blijft plakken.

Vouw de lap een paar keer dubbel over de korte kant en snijd het in de gewenste dikte.

Schud het los met je vingers tot een prachtige hoop pasta.

Je kunt nu de pasta direct koken, maar als je het later wilt gebruiken kun je ze het beste even in lange slierten leggen om te drogen. Wikkel ze daarna in tot portie-grootte nestjes en dek ze af tot gebruik. Op deze manier kun je ze ook in vriezen, maar let er dan even op dat je niets bovenop de pasta legt.

 

 

Ingrediënten
(4 personen – 60 minuten)

– 260 gram bloem
– 3 eieren
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 handje vol verse basilicum
– Snuf zout

Bereiding
1. Hak de basilicum in kleine stukjes.

2. Maak een hoop van de bloem en maak er een kuil in.

3. Breek hierin de eieren en voeg de olijfolie, basilicum en een snuf zout aan toe.

4. Kluts de eieren in de kuil met een vork en voeg dan beetje bij beetje bloem toe tot het een plakkerig deeg is en je niet meer verder kunt met de vork.

5. Kneed het deeg verder met je handen tot het een mooi geheel is. Is het toch te plakkerig? Voeg dan nog een beetje bloem toe. Laat het deeg vervolgens een half uur rusten onder een theedoek.

6. Bestuif het aanrecht met bloem. Verdeel het deeg in vieren en rol een deel uit tot een lange, dunne lap. Het zal bijna doorzichtig zijn. Zorg dat je genoeg bloem gebruikt zodat het deeg niet blijft plakken.

7. Vouw het deeg een paar keer dubbel aan de kortste kant en snijd dan de pasta in de gewenste grootte.

8. Hussel de pasta voorzichtig los uit elkaar met je vingers. Leg de reepjes los van elkaar voor tien minuten om even te drogen. Kook de pasta dan voor 3 tot 5 minuten (afhankelijk van hoe dik de pasta is).

TIP: Liever de pasta wat langer bewaren? Je kunt het natuurlijk compleet laten drogen, maar je kunt de pasta na de tien minuten ook in nestjes rollen en per portie invriezen, de kooktijd wordt hier wel iets langer van, maar je kunt de pasta direct in kokend water doen. Let er dan wel op dat je ze niet bovenop elkaar stapelt, anders druk je het deeg samen.

EXTRA: Per portie bevat de pasta 315 calorieën.

print

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *