Regenboog bagels

Written by GeekeBohms

Toen ik aan dit experiment begon verwachtte ik er eigenlijk niet heel erg veel van. Ik heb vaker een poging gedaan tot brood bakken, maar eigenlijk zijn er maar weinig pogingen eetbaar uitgekomen.

Soms krijg ik ineens een opwelling en wil ik gewoon heel graag weer mijn eigen brood maken. Oefenen baart kunst, zeggen ze tenslotte!

Deze variant leek eigenlijk te makkelijk voor woorden. Als je de kleurstof weg laat, zitten er maar vijf ingrediënten in. Dus mocht je ze liever zonder de kleuren maken, dan kan dat natuurlijk ook makkelijk en kost het een stukje minder moeite.

Anyhow, bij iedere stap dat ik deed viel het me op dat het ontzettend goed ging en het deeg erg goed aanvoelde. Het deeg rees goed, het was elastisch en plakte niet meer.

De bagels rollen, koken.. Alles leek een beetje vanzelf te gaan, wat me ook erg nerveus maakte toen ik ze uiteindelijk in de oven deed, want na alle succes en moeite, zou dit de laatste stap zijn om het te verpesten.

Na twintig minuten in de oven schrok ik vanwege de verkleuring en de ietwat harde korst, maar naar mate de bagels afkoelden leek de kleur zacht terug te komen en de korst een stuk soepeler te worden. Precies wat je wilt!

Bij het opensnijden van de eerste bagel maakte mijn kleuren-liefhebbende hart een grote sprong, want wat een plaatje. Ik kon dan ook moeilijk stoppen met foto’s maken toen ik er aan begon.

Activeer de gist met een klein scheutje van het warme water tot het helemaal is opgelost.

Mix vervolgens alle ingrediënten door elkaar en kneed het tot een egale bal dat niet meer plakt. Je kunt hiervoor natuurlijk wat extra bloem gebruiken als het deeg te plakkerig blijft.

Doe het deeg in een kom, dek het af en laat het een uur rijzen op een warme plek zodat het in formaat verdubbeld. Kneed het deeg dan nog even en verdeel het in zes stukken.

Kleur de zes verschillende stukken in zes verschillende kleuren. Stapel de kleuren tegen elkaar aan en rol er een lange lap van.

Snijd het deeg dan in acht stukken.

Neem één stuk, en rol de kleuren naar elkaar toe. Rol dan door tot je een ronde sliert krijgt dat groot genoeg is om een bagel-rondje van te maken.

Draai de sliert zodat de kleuren om elkaar heen draaien, maak een rondje van de sliert en druk de uiteinden tegen elkaar om een rondje te maken. Herhaal met de rest. Leg het deeg op een bakpapier, bedek met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.

Zet een grote pan met water op om te koken en verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de bagels per twee of drie in het kokende water en kook een zijde anderhalve minuut, draai ze daarna om en herhaal.

Laat de bagels uitlekken op een theedoek, besprenkel eventueel met peper en zout (of sesamzaadjes, maanzaadjes, zonnebloempitten etc.) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe de bagels 18 tot 20 minuten in de oven en laat daarna goed afkoelen.

Sorry voor de foto-spam, maar zoals ik al zei, ik kon mezelf niet meer inhouden toen ik de camera in mijn handen had. Wát een plaatje!

Je kunt deze natuurlijk gebruiken om te beleggen met een dikke laag roomboter en vrolijke hagelslag, maar als je er peper en zout op doet zijn ze met hartig beleg ook héérlijk!

Laat je niet gek maken door alle kleuren, de smaak is gewoon neutraal, dus je kunt er verder mee doen wat je zelf wilt.

Ingrediënten
(8 stuks – 3 uur)

– 500 gram bloem
– 300 milliliter warm water
– 1 zakje instant gist (7 gram)
– Een flinke snuf zout
– Een flinke snuf suiker
– Kleurstof

Bereiding
1.  Activeer de instant gist door de gist te mengen met een klein scheutje water en te roeren. Laat even staan.

2. Mix dan alle ingrediënten door elkaar en mix het deeg tot een grote egale bal dat niet meer plakt. Doe de bal in een kom, dek af en laat het een uur rijzen op een warme plek.

3. Kneed het deeg weer even en verdeel in zes stukken. Maak elk stuk een andere kleur. Het deeg kleuren gaat de meeste tijd in zitten want het duurt even voordat je een egale kleur krijgt, maar geloof me, uiteindelijk komt het er!

4. Leg alle kleuren tegen elkaar aan als lappen en rol het deeg tot een grote rol. Snijd in acht stukken.

5. Neem een stukje deeg en rol de kleuren naar elkaar toe. Blijf rollen tot je een grote sliert krijgt dat groot genoeg is om een bagel-rondje mee te maken. Draai de uiteinden van de slierten tegen elkaars richting in zodat je een mooie twist in de kleuren krijgt en druk dan de uiteinden tegen elkaar aan zodat je een bagel vormt. 

6. Leg de bagels op een bakpapier onder een theedoek en laat ze nog 30 minuten rijzen.

7. Verwarm de oven voor op 220 graden en zet een grote pan met water op. Kook de bagels per twee of drie in de pan. Ze drijven, dus draai de bagels na anderhalve minuut even om. Kook ze totaal drie minuten. Schep ze op een theedoek om uit te lekken en besprenkel eventueel met peper en/of zout of een andere topping. 

8. Leg de bagels dan op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 18 tot 20 minuten af in de oven. Laat ze goed afkoelen.

TIP 1: Één bagel bevat 230 calorieën. 
TIP 2: Niet alles in een keer op maken? Je kunt ze gemakkelijk invriezen! 

print

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *