Chocoladezoenen

Written by GeekeBohms

Of je ze nog bij hun oude naam noemt of al gewend bent aan de nieuwe- modernere variant, één ding blijft zeker. Chocoladezoenen zijn net zo fijn en lekker als daadwerkelijke zoenen. Wat voor naam ze ook hebben.

Ze zijn ook enorm leuk om zelf te maken trouwens. Als je het netjes wilt hebben ben je er even mee bezig. Het schuim moet even drogen en de chocolade drupt een beetje, maar dat mag de pret niet drukken.

Ik heb deze zoenen gemaakt voor de verjaardag van mijn vader en ik heb hem denk ik nog nooit zo trots gezien over een creatie van mij. Bij iedereen die eerst ‘Nee dankjewel‘ zei nam hij er zelf nog een en liet de binnenkant van de zoen zien en zei tegen ze: ‘Oohh ze zijn zo lekker. KIJK DAN!‘ en het is werkelijk het leukste wat ik ooit gezien heb. Ook leuk was dat iedereen vervolgens toch niet kon laten om hem te proeven en net zo verrukt keek zoals mijn vader deed.

En eigenlijk ben ik het ook wel met hem eens. Ze smaken een stuk lekkerder dan de kant en klare variant uit de winkel, omdat ik geen gebruik maak van een droog wafeltje als bodem, maar versgebakken, dunne zandkoekjes. Ja. Dat dus.

Maak de bodems van het koekjesdeeg. Rol het deeg dun uit en snijd er rondjes uit van ongeveer 8 centimeter. Bak ze af in de oven op 175 graden tot ze gaar en goudbruin zijn in acht tot tien minuten tijd.

Maak dan de Italiaanse meringue volgens recept en spuit toefjes op de bodems. Laat ze zo minimaal 60 minuten staan (succes om er niet alvast een te proeven).

Smelt de chocolade au bain marie en laat heel even afkoelen. Doop dan voorzichtig de toefjes in de chocolade, er voor zorgende dat alle meringue bedekt is.

Ingrediënten
(15-20 stuks – 3 uur)

– 1/2 portie zandkoekjesdeeg
– 250 gram suiker
– 100 gram eiwit
– 80 gram water
– 200 gram chocolade 

Bereiding
1. Maak het koekjesdeeg volgens het recept. 

2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 centimeter dik. Steek er ronde vormpjes uit van ongeveer 10 centimeter diameter. Bak de koekjes af in de oven voor 8 tot 10 minuten.

3. Doe de 250 gram suiker en 80 gram water in een pannetje en laat de suiker oplossen. Houd met een thermometer de temperatuur in de gaten.

4. Als de siroop op 114 graden is, klop dan de eiwitten zo stijf mogelijk met een mixer.

5. Haal de pan met siroop van het vuur als het 121 graden is. Als de belletjes van de siroop verdwenen zijn, schenk dan de siroop in een dunne straal al kloppende bij het opgeklopte eiwit. Blijf dit kloppen tot de meringue is afgekoeld tot kamertemperatuur.

6. Doe de meringue in een spuitzak en spuit toefjes bovenop de afgebakken en afgekoelde koekjes. Laat de meringue voor minimaal 60 minuten drogen. 

7. Smelt dan de chocolade au bain marie en laat iets afkoelen. Dip dan de meringue toefjes in de chocolade tot er een dunne laag chocolade de gehele toef bedekt. Laat de chocolade stollen. 

TIP: Bewaar de zoenen in een goed afgesloten trommel tot 1 week. 

print

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *