Koningsdag tompoucen

Written by GeekeBohms

Morgen is het weer zo ver. Koningsdag!

De dag om er lekker op uit te gaan en gezellig te doen met je vrienden en/of familie. Eindeloos de vrijmarkten over struinen, gezellig een biertje doen bij de muziektent of wie weet ben jij wel te vinden waar het Koningspaar te vinden is. Of juist op een of ander tof feest.

Maar daar moet het weer natuurlijk wel voor zijn. Mocht je nou nog geen oranje tompoucen in huis hebben, is het wellicht een idee om deze knappe knapen zelf te gaan maken. Een leuke bezigheid voor binnen, en heerlijk om op te peuzelen terwijl je jezelf voor de televisie nestelt. Niets mis mee, dacht ik zo!

Maak de banketbakkersroom en laat afkoelen.

Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden en prik er gaatjes in. Bak af in de oven met nog een bakplaat er bovenop op 180 graden voor 20 minuten.

Week de gelatine in een beetje water en klop de slagroom stijf.

Mix drie kwart van de slagroom met de banketbakkersroom door elkaar. Smelt de gelatine met een beetje water in de pan en voeg deze vervolgens toe aan het roommengsel. Laat even staan.

Gebruik de gladste kant om het glazuur bovenop te doen.

Maak het glazuur van de poedersuiker en twee á drie eetlepels water en de juiste kleurstof. Dip dan de gladde kant in de glazuur en laat ze uitharden.

Spuit slagroomtoefjes op de oranje geglazuurde bladerdeegplakjes. Spuit een royale hoeveelheid roommengsel op de overige bladerdeegplakjes en druk de bovenkant er stevig bovenop. Laat even opstijven in de koelkast voor je hem opeet.

Blijkbaar maak ik alleen tompoucen als Koningsdag in zicht is. Hier nog een variant die je hierop kunt maken. Snijd dan de bladerdeeg vellen in vierkantjes, zodat je kleinere tompoucen krijgt!

Ingrediënten
(4 stuks – 2 uur)

– 1/2 portie banketbakkersroom
– 200 milliliter slagroom
– 100 gram poedersuiker
– 2 blaadjes gelatine
– 4 blaadjes roomboter bladerdeeg

Bereiding
1. Maak de banketbakkersroom volgens recept en laat afkoelen.

2.Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.

3. Snijd de blaadjes bladerdeeg doormidden en prik gaatjes in het deeg. Verdeel de blaadjes over het bakpapier. Leg er nog een vel bakpapier en dan nog een bakplaat bovenop. Bak de bladerdeeg 20 minuten in de oven.

4. Laat de gelatine in een beetje water weken. Klop de slagroom stijf.

5. Mix drie kwart van de slagroom met de afgekoelde banketbakkersroom tot een luchtig mengsel. Smelt dan de gelatine in een pannetje met een beetje water. Roer dit door het room-mengsel en laat even staan.

6. Maak een oranje glazuur van de poedersuiker en twee á drie eetlepels water en de juiste kleurstof. Schep het op een bord en dip de gladste kant van vier van de bladerdeeg plakjes in het glazuur tot alles goed bedekt is. Laat uitharden.

7. Doe het roommengsel in een spuitzak en de overige slagroom in een andere spuitzak.

8. Spuit slagroomtoefjes op de oranje laag en zet dit even in de koelkast.

9. Spuit vervolgens een royale laag roommengsel op de overige bladerdeeg blaadjes. Als het goed is houd je wat room over. Leg nu de bovenste, oranje laagjes hier bovenop zodat de tompoucen compleet zijn. Zet in de koelkast om nog helemaal op te stijven.

TIP: Teveel gemaakt? Je kunt dit gemakkelijk invriezen!
OVERIG: Één tompouce bevat 550 calorieën.

print

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *