Jack o’ Lantern appeltaart

Written by GeekeBohms

This is Halloween, this is Halloween, this is Halloween, Halloween, Halloween!

Hoewel ik het dit jaar wegens duidelijke redenen (hallo baby Donker!) niet uitgebreid vier, zegt niet dat mijn hart uitreikt naar de creatieve en griezelige kant van dit toffe feest.

Ik maak eigenlijk maar weinig appeltaart. En dat terwijl het een ongelooflijke favoriet is onder de mensen. Want heel eerlijk, wat is er nu niet lekker aan een knapperig stuk deeg met sappige appel, aromatische noten en kaneelkruiden? Juist. Tenzij je niet gek bent op appel, vind je deze taart gewoon lekker.

De reden waarom ik het eigenlijk nooit maak is omdat ik graag in de keuken sta om te groeien, te leren en boven alles: creatief bezig zijn. En heel eerlijk, een appeltaart is niet de meest creatieve variant dat je kunt kiezen als je een taart gaat maken, toch?

Dus. Appeltaart. Deze is een echte knapperd. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een andere gezichtsvorm te snijden, bijvoorbeeld de standaard vorm die je in een Halloweenpompoen snijd. Maar ik ben dól op Jack the Skeleton van A nightmare before Christmas, en dit is zijn gezicht.

Super leuk dus als je gegarandeerd indruk wilt maken met Halloween dit jaar. Snijd hem pas aan als iedereen er is en bestuif hem eventueel nog even met wat poedersuiker voor serveren.

Ingrediënten
(12 personen – 2,5 uur)

– 2 porties basis kruimeltaartdeeg
– 3 grote appels
– 2 eetlepels maizena
– 50 gram amandelschaafsel
– 150 gram suiker
– 1 eetlepel speculaaskruiden
– 4 eieren
– 150 milliliter melk

Bereiding
1. Maak de twee porties basis kruimeltaartdeeg als je deze nog niet gemaakt hebt.

2. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een bakvorm van 26 centimeter in.

3. Rol één deel taartdeeg uit, verdeel deze over de taartvorm (laat een klein randje overhangen) en prik gaatjes in de bodem met een vork. Bak deze blind in de oven voor 15 minuten. Voor blind bakken kun je speciale knikkers gebruiken, maar ook rijst of bloem werkt.

4. Schil ondertussen de appel en snijd deze in blokjes, doe ze in een kom en mix het met de maizena. Zorg dat alle appel goed bedekt is.

5. Mix in een andere kom de suiker, kruiden, drie eieren en melk door elkaar. 

6. Als de taart in de oven klaar is, vul dan de bodem met de appel en amandelschaafsel. Giet dan het eiermengsel over de appel heen en zet het even apart.

7. Rol nu de tweede portie van de kruimeltaartdeeg uit en snijd voorzichtig het gezicht van de Jack o’ Lantern uit de cirkel. 

8. Kluts het laatste eitje en bestrijk de rand van de gevulde taartbodem goed met het ei. Leg dan voorzichtig het deksel op de taart en knijp de bodems een beetje samen.

9. Bestrijk het gezicht verder geheel met het geklutste ei en bak de taart verder af in de oven op 220 graden voor 60 minuten. Bedek de bovenkant van de taart tussendoor als deze te bruin wordt.

TIP: Laat de taart goed afkoelen voordat je het uit de vorm haalt. 

print

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *